Hendese Teknik Bilimler ve Mühendislik Dergisi, mühendislik disiplinindeki önemli gelişmeleri izleme ve ulusal ile uluslararası düzeyde topluma katkıda bulunma misyonunu taşımaktadır. Dergi, sağlam temellere dayanan deneysel ve sayısal yöntemlerle gerçekleştirilen özgün araştırma çalışmalarını yayınlayarak mühendislik ve teknik bilimler alanındaki bilimsel ilerlemeyi destekler. Hızla evrilen bilim ve teknoloji alanlarına özellikle odaklanarak, bu alanlarda yayımlanan makalelere öncelik tanır. Disiplinler arası yaklaşımları teşvik eder, yeni yöntemler ve teknolojilerin keşfine ve geliştirilmesine katkı sağlar ve bu alandaki en son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri araştırmacılara ve ilgili topluluklara ulaştırma amacını güder.
Hendese Teknik Bilimler ve Mühendislik Dergisi, yalnızca özgün araştırma makalelerini kabul eden, akademik hakemli bir dergi olarak mühendislik, fen bilimleri ve benzeri teknik disiplinlerdeki güncel bilimsel çalışmaları kapsar. Dergi, inovasyon, tasarım, analiz, deneysel çalışmalar ve teorik araştırmalar gibi konulara odaklanarak, mühendislik ve teknik bilimlerdeki önemli sorunlara bilimsel katkı sunmayı amaçlar. Makaleler bağımsız hakemler tarafından incelenir ve yüksek kalitede bilimsel katkılara ev sahipliği yapar. Makaleler Türkçe ve İngilizce olarak sunulabilir. Araştırma makalelerinin uluslararası tanınırlığını artırmak amacıyla, makalelerin İngilizce olarak yazılması tavsiye edilir.
Yazarların şablon dosyasını indirmeleri (Türkçe şablon için tıklayınız - İngilizce şablon için tıklayınız)
Telif Hakkı Formu için tıklayınız. (Yazarlar tarafından imzalandıktan sonra PDF formatında sisteme yüklenmelidir)
BENZERLİK ORANI DOSYASI : Makalenizin referanslar bölümü dahil Tam Metni "iThenticate" veya "Turnitin" programları ile taranmalıdır. İlgili programdan alacağınız benzerlik oranı sonucunun PDF formatında sistemimize yüklenilmesi gerekmektedir.
Dergimizde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır. Yazın kurallarına ait genel bilgiler aşağıda özetlenmiştir.
• İlk Sunuş Formatı
• Benzerlik Oranı
Dergiye gönderilen makaleler "iThenticate" veya "Turnitin" programları ile taranmalıdır. Genel benzerlik oranı, referanslar, adresler, özel isimler, kimyasal bileşik isimleri ve biyolojideki takson adları (bilimsel isimler) çıkartıldıktan sonra %20'i geçmemelidir. Her bir benzerlik oranı ise %5'ü geçmemelidir. İlgili programdan alacağınız benzerlik oranı sonucunun PDF formatında sistemimize yüklenilmesi gerekmektedir.
Herhangi bir kongre veya sempozyumda bildiri kitapçığında tam veya özet metni olarak yayınlanan çalışmaların dergimize gönderilmesi uygun değildir.
• Hakem Süreci
Dergimize gönderdiğiniz makaleler şablona uygunluk ve benzerlik oranı açısından editörlerimizce incelenecektir. Editörlerimizce hakeme göndermeye uygun bulunan makaleler en az 2 hakeme gönderilecektir. Hakemler makaleye, kabul, büyük düzeltme, küçük düzeltme ya da red oyu verebilirler. Makale bir hakem tarafından büyük düzeltme (major revision) ya da küçük düzeltme (minor revision) aldıysa, yazar hakemin makale için önerdiği düzeltmeleri yapmalı ve makalenin düzeltilmiş halini sisteme en geç 1 ay içinde yüklemelidir. Hakemlerin önerileri doğrultusunda yapılan değişiklikler mutlaka makalede belirtilmelidir. Yazar makaleyi hakem önerilerine göre düzenleyip geri gönderdikten sonra, hakem kabul oyu kullanırsa ve makale hakem çoğunluğu ya da birliği ile kabul oyu alırsa kabul tarihine göre yayın sırasına alınacaktır. Eğer makale hakem çoğunluğu ya da birliği ile red oyu alırsa reddedilecektir. Dergimizin hakem sürecinde çift taraflı körlük uygulanmaktadır. Yani hakemler yazar bilgilerini, yazarlar da hakem bilgilerini göremezler.
• Sayfa Yapısı ve Düzen
Makale için Letter(216x279mm) boyutlarında kâğıt tipi kullanılmalıdır. Ayrıca, sayfa düzeninde kenar boşlukları Üst-Alt için 1,78cm, Sağ-Sol için 1,65cm olarak ayarlanmalıdır. Çalışma içerisindeki tam metinler 10 punto ile iki yana yaslı olarak Times New Roman yazı tipi kullanılarak yazılmalıdır ve paragraflar arasında 1’er boşluk bırakılmalıdır. Metinlerde satır arası boşluğu 1 olarak seçilmeli ve öncesinde ve sonrasında boşluk değeri 0 olarak ayarlanmalıdır. Her yeni paragraf başladığında ilk satır değeri 0,36cm olmalıdır.
Dergimizde sayfa sınırlaması yoktur. Tam metinlerde dergi kurulları tarafından düzeltme yapılmayacaktır. Bu nedenle yazım ve anlam hatalarından yazarlar sorumludur. Her paragraftan sonra bir boşluk bırakılmalıdır. Ayrıca makaledeki başlıklar girintisiz bir şekilde aralık değerleri önce 6nk, sonra 3nk ve satır aralığı kat 1,05 olmalıdır.
• Makale Ana Başlığı
Türkçe: Makale başlığı Times New Roman fontuyla 12 punto, sadece baş harfleri büyük olacak şekilde (Bağlaçlar Hariç), her iki yana yaslı ve koyu (bold) font ile yazılmalıdır.
İngilizce: Makale başlığı Times New Roman fontuyla 12 punto, sadece baş harfleri büyük olacak şekilde (Bağlaçlar Hariç), her iki yana yaslı ve koyu (bold) font ile yazılmalıdır.
• Yazar Adları
Yazar adları Times New Roman fontu ile her iki yana yaslı, koyu ve 8 punto olarak yazılmalıdır. Yazar adları ile adres arasında boşluk olmamalıdır. Ayrıca makale yüklemesi esnasında sistemden her bir yazarın kendisine ait ORCID linki ve makale şablonunda bulunan ORCID simgelerine ORCID linkleri eklenmelidir (Bu bölüm makale kabul edildikten sonra ilgili editör tarafından yazılmaktadır. Yazarlar tarafından yazılmayacaktır.).
• Adresler
Adresler Times New Roman fontu ile her iki yana yaslı ve 8 punto italik olarak yazılmalı. Tüm yazarların e-posta adresi, adres satırlarının yanına parantez içinde yine aynı font ve punto ile yazılmalıdır (Bu bölüm makale kabul edildikten sonra ilgili editör tarafından yazılmaktadır. Yazarlar tarafından yazılmayacaktır.).
• Öz
Türkçe Yazılan Makalelerde
Türkçe: Öz başlıgı, Koyu, Time New Roman fontunda 10 punto ve büyük harflerle yazılmalıdır. Öz içerigi ise Times New Roman fontunda 9 punto ile yazılmalıdır. Öz tek paragraf ve en az 100 olmak üzere 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
Abstract başlığı, Türkçe özde olduğu gibi Koyu, Time New Roman fontunda 10 punto ve büyük harflerle yazılmalıdır. Abstract içerigi ise Times New Roman fontunda 9 punto ile yazılmalıdır. Abstract tek paragraf ve en az 100 olmak üzere 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
İngilizce Yazılan Makalelerde
İngilizce: Abstract başlığı, Koyu, Time New Roman fontunda 10 punto ve büyük harflerle yazılmalıdır. Abstract içerigi ise Times New Roman fontu ile 9 punto büyüklüğünde, tek paragraf en az 100 olmak üzere 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
İngilizce makalelerde Türkçe öz olmamalıdır.
• Anahtar Kelimeler
Türkçe: Öz metnin solunda bulunan anahtar kelimeler kısmına Times New Roman fontunda 9 punto ile yazılmalı. En az 3 ve en çok 6 tane anahtar kelime küçük harf ile yazılmalıdır.
İngilizce: Abstract metnin solunda bulunan anahtar kelimeler kısmına Times New Roman fontunda 9 punto ile yazılmalı. En az 3 ve en çok 6 tane anahtar kelime küçük harf ile yazılmalıdır.
• Makale Başlıkları
Makaledeki ana başlıklar ve varsa alt başlıklar anlaşılır ve numaralı olmalıdır. Tüm ana metin başlıkları sola yaslı, ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle, 10 punto ve kalın karakter olmalıdır. Alt başlıklar 10 punto yazılmalıdır. Çalışma içerisindeki tam metinler 10 punto ile iki yana yaslı olarak Times New Roman yazı tipi kullanılarak yazılmalıdır ve paragraflar arasında 1’er boşluk bırakılmalıdır. Metinlerde satır arası boşluğu 1 olarak seçilmeli ve öncesinde ve sonrasında boşluk değeri 0 olarak ayarlanmalıdır. Her yeni paragraf başladığında ilk satır değeri 0,36cm olmalıdır. Tüm makale Times New Roman yazı tipi ile yazılmalıdır.
Çalışmanın ana başlıkları (Örneğin; 1. GİRİŞ) 10 punto ile Times New Roman yazı tipi kullanılarak, kalın ve her iki yana yaslı şekilde BÜYÜK HARFLER ile yazılmalıdır. 1. seviye alt başlıklarda ise (Örneğin; 1.2. Makalenin Bölümleri) 10 punto ile Times New Roman yazı tipi kullanılarak, kalın ve her iki yana yaslı şekilde, İlk Harfler büyük olarak yazılmalıdır.
2. Seviye ve daha fazla alt başlıklar için (Örneğin; 1.2.1. Makale bölümlerinin başlıklarının sınıflandırılması) 10 punto ile Times New Roman yazı tipi kullanılarak, kalın ve her iki yana yaslı şekilde, Tümce düzeni tipi kullanılarak yazılmalıdır.
• Makalenin Bölümleri
Yazarlar çalışmanın içeriğini istedikleri şekilde bölmekte özgürdür. Genel olarak, yaygın şekilde kullanılan
1. GİRİŞ
2. MATERYAL VE METOT
3. BULGULAR VE TARTIŞMA
4. SONUÇLAR
KAYNAKLAR
Sıralamasının kullanılması tavsiye edilmektedir. Her bölümün altında ilgili bölüm ile alakalı açıklayıcı metinler, şekiller ve grafikler yer almalıdır.
• Giriş
Bu bölümde çalışmayla ilgili yeterli literatür taraması verilmeli, çalışmanın amaçları ve literatürdeki yeri vurgulanmalıdır. Detaylı literatür incelemesinden ve sonuçların özetinin verilmesinden kaçınılmalıdır.
• Materyal ve Metot
Çalışmanın tekrarlanabilirliği açısından yöntem detaylı ve açık bir şekilde verilmelidir. Kullanılan metotlar daha önce yayımlanmış referanslarla desteklenmelidir. Çalışmayla ilgili metoda katkı sağlayan değişiklikler detaylı tanımlanmalıdır.
• Bulgular ve Tartışma
Bu bölümde elde edilen sonuçlara yer verilmeli, sonuçlar gerekirse şekil ve tablolarla desteklenmelidir. Elde edilen bulgular gerekiyorsa ilgili literatür ile karşılaştırılabilir. Bulgular yeterince açık ve özlü olmalıdır. Tartışma kesiminde, çalışmanın dikkate çekici sonuçları ön plana çıkarılmalı ve aşırı atıf ile literatür tartışmasından sakınılmalıdır.
• Sonuç ve Öneriler
Bu bölümde, çalışmanın amacı ve dikkat çekici sonuçları somut bir şekilde kısaca verilmelidir ayrıca çalışmanın sonuçları ile ilgili okuyuculara iletilmesi istenen öneri ve görüşler belirtilebilir.
• Teşekkür
Gerek görüldüğü takdirde ya da proje vs. kapsamında bir çalışma ise; çalışmada yardımları olan kişi(ler), kurum ve kuruluşlara yardım ve desteklerinden dolayı teşekkür edilmelidir.
• Şekil ve tablolar
Makale içerisindeki bütün şekiller ve tablolar çözünürlükleri yüksek kalitede ve boyutları okunabilecek düzeyde olmalıdır. Şekiller için GIF, JPG, TIF, BMP dosya tipleri kullanılabilir. Dergi editörlüğü olarak PNG uzantılı dosyaların kullanılması çözünürlük ve boyut bakımından tavsiye edilmektedir. Fotoğraf, resim, çizim ve grafik gibi göstermeler şekil olarak verilmelidir. Resim, şekil ve grafikler net ve ofset baskı tekniğine uygun olmalıdır. Şekiller (Renkli ve siyah-beyaz fotoğraflar, siyah-beyaz çizimler, haritalar) metin içerisinde verilmelidir. Resim ve fotoğraflar en az 600 dpi çözünürlükte olmalıdır. Tüm tablo ve şekiller makale boyunca sırayla numaralandırılmalı (Tablo 1., Şekil 1.), başlık ve açıklamalar içermelidir. Açıklamaların sonunda nokta veya virgül konulmamalıdır. Tablo başlıkları tablonun üstünde, şekil başlıkları ise şekil altında ortalı ve 10 punto olmalıdır.
Şekiller metinlerin içerisinde ortalanarak yerleştirilmeli ve paragrafların sonrasında konulan şekillerde 1 satır boşluğu bırakılmalı. Şekillere ise ait adlar açıklayıcı ve net olmalıdır. Çok uzun şekil adlarından kaçınılmalıdır. Şekil adları bölümü 10 punto ile Times New Roman yazı tipi kullanılarak, şekillerin hemen altına ortalı şekilde yazılmalı ve sadece Şekil No. Kısmı koyu olarak yazılmalıdır. Şekil adlarının sonunda mutlaka nokta işareti konulmalıdır. Şekiller bir yerden alıntı ise şekil adlarının sonunda referans numarası mutlaka verilmelidir. Referans numarası şekil adının son kelimesinden sonra boşluk bırakmadan konulmalı ve nokta işareti referanstan sonra yerleştirilmelidir.
Birden fazla şekil aynı şekil numarası içerisinde kullanılacak ise şekiller (a), (b), (c) gibi harfsel ifadeler kullanılarak gruplandırılmalıdır. Şekil 3’te örnek olarak birden fazla şekil kullanılan şekil tipi gösterilmiştir. Birden fazla görsel barındıran şekiller için tablo kullanılması tavsiye edilir. Bu sayede şekiller ve grup isimlerinin hizalanması daha kolay olabilmektedir. Daha sonrasında tablo çizgilerinin gizlenmesi ile makale içinde görsel olarak yerleşimi daha düzgün olarak sağlanmış olur.
• Birim Sistemi
Makalelerde kullanılan birim sistemleri SI birim sistemlerine uyumlu olmalıdır.
• Kaynaklar
Referans gösteriminde numaralandırma stili tercih edilmelidir. Cümlelerin, literatür taramasının, şekillerin veya grafiklerin sonuna, eğer alıntılanmış ise kaynak numarası konulmalıdır. Kaynaklar metin içerisinde köşeli parantez içerisine (Örnek; [1-5] vb.) rakamlarla numaralandırılmalı ve metin sonunda da eser içinde veriliş sırasına göre yazılmalıdır. Referans yazar adı ile verilecekse referans verme işlemi hemen yazar adından sonra (Özsoy vd. [5]), yazar adı verilmeden referans verilecek ise cümlenin sonuna (....... elde edilmiştir [4].) yazılmalıdır.
Kaynak numaraları KAYNAKLAR kısmında sıralı bir şekilde verilmelidir. Metin içinde belirtilen tüm kaynaklar, 9 punto yazı boyutu ve Times New Roman yazı tipi kullanılarak iki yana yaslı biçimde ‘Kaynaklar’ listesi içinde yer almalıdır. Kaynaklar arasında satır boşluğu olmamılıdır. Paragraf sekmesinde girinti olmadan, asılı 0,65 cm, önce-sonra aralık olmadan ve satır aralığı tek şeklinde olmalıdır. Kaynaklar sıralanırken, otomatik liste tercih edilmelidir. Bir referans devamında alt satıra geçecek ise, ikinci satır bir önceki satırın ilk harfi ile hizalanarak verilmelidir. Aşağıda, hizalama stiline örnek olacak bir kaynaklar listesi yer almaktadır.
KAYNAKLAR
[1] Wangler, T. P., “RF Linear Accelerators. 2nd, completely revised and enlarged edition”, 450s., WILEY-VCH Verlag GmbH&Co. KGaA, Weinheim, 2008.
[2] Williams, D.F., “Titanium for medical applications: titanium in medicine: material science, surface science, engineering, biological responses and medical applications”, In Brunette DM, Tengvall P, Textor M et al editors, Titanium in medicine, Pages 13-24, Springer. Berlin, 2001.B.
[3] Isaza Saldarriaga, J.F., Correa Vélez, S., Cumplido Posada, A., Bedoya Henao, B., Torres Valencia, C.A., “Design and manufacturing of a custom skull implant”, American Journal of Engineering and Applied Sciences, Vol. 4, Issue 1, Pages 169-174, 2011.
[4] Özuğur, B., “Hızlı prototipleme teknikleri ile kompleks yapıdaki parçaların üretilebilirliklerinin araştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, [The investigation of manufacturability of parts having complex structure by rapid prototyping technologies] [Thesis in Turkish], Gazi Üniversitesi, Ankara, 2006.
[5] Bayarı, C. S., Kurttaş, T., Tezcan, L. 1998. Çevresel İzotoplar ve Üç Boyutlu Yerinde Yoğunluk Ölçümleri. Yerbilimleri ve Madencilik Kongresi, 104-106, Ankara, 2-6 Kasım.
[6] http://www. bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biyomalzemeler.pdf, September 2, 2017.
KAYNAKLAR listesinde kullanılan kaynakların yazım biçimi aşağıdaki örneklerdeki gibi olmalıdır.
KİTAP
Yazarlar, “Kitap Adı”, Sayfa Aralığı., Yayınevi, Şehir, Yıl.
Örnek:
Wangler, T. P., “RF Linear Accelerators. 2nd, completely revised and enlarged edition”, 450s., WILEY-VCH Verlag GmbH&Co. KGaA, Weinheim, 2008.
BÖLÜM YAZARLIĞI
Yazarlar, “Başlık”, Editörler, Kitap Adı, Sayfa Aralığı, Yayın Evi, Şehir, Yıl.
Örnek:
Williams, D.F., “Titanium for medical applications: titanium in medicine: material science, surface science, engineering, biological responses and medical applications”, In Brunette DM, Tengvall P, Textor M et al editors, Titanium in medicine, Pages 13-24, Springer. Berlin, 2001.
DERGİ MAKALE
Yazarlar, “Makale başlığı”, Dergi Adı, Cilt, Sayı No, Sayfa Aralığı, Yıl.
Örnek:
Isaza Saldarriaga, J.F., Correa Vélez, S., Cumplido Posada, A., Bedoya Henao, B., Torres Valencia, C.A., “Design and manufacturing of a custom skull implant”, American Journal of Engineering and Applied Sciences, Vol. 4, Issue 1, Pages 169-174, 2011.
Delikanlı, K., Sofu, M.M., Bekçi, U., “Üretim sektöründe hızlı direkt imalat sistemlerinin yeri ve önemi” [Place and Importance of Rapid Direct Manufacturing Systems in Manufacturing Sector] [article in Turkish], Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa 33-39, 2006.
TEZ
Yazar, “Tez başlığı”, Tez Tipi, Üniversite, Şehir, Yıl.
Örnek:
Özuğur, B., “Hızlı prototipleme teknikleri ile kompleks yapıdaki parçaların üretilebilirliklerinin araştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, [The investigation of manufacturability of parts having complex structure by rapid prototyping technologies] [Thesis in Turkish], Gazi Üniversitesi, Ankara, 2006.
BİLDİRİ (TEBLİĞ)
Yazarlar, “Bildiri Başlığı”, Sempozyum Adı, Sayfa Aralığı, Şehir, Yıl.
Örnek:
Bayarı, C. S., Kurttaş, T., Tezcan, L. 1998. Çevresel İzotoplar ve Üç Boyutlu Yerinde Yoğunluk Ölçümleri. Yerbilimleri ve Madencilik Kongresi, 104-106, Ankara, 2-6 Kasım.
İNTERNET ERİŞİM (WEB)
Yazarlar, “Sayfa Başlığı”, Erişim adresi, Erişim Tarihi, Yıl.
Örnek:
Scientific and Technological Research Council of Turkey, “Biyomalzemeler”, [Biomaterials] [article in Turkish], http://www. bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biyomalzemeler.pdf, September 2, 2017.
1-GENEL İLKELERİMİZ VE YAYIN POLİTİKAMIZ
Hendese Teknik Bilimler ve Mühendislik Dergisi, makale kabul ve yayın süreçlerinde tarafsızlık ve saygınlığı temel ilke olarak benimsemekte ve bilginin adil ve güvenilir bir şekilde geliştirilmesine ve dağıtılmasına odaklanmaktadır. Bu süreçler, yazarların ve destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesini doğrudan yansıtmaktadır. Tüm paydaşların (yazarlar, okurlar, araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uygun standartlara uyması büyük önem taşımaktadır. Makalelerin kabulünde, özgünlük, yüksek atıf potansiyeli ve akademik ilkeler göz önünde bulundurulmaktadır. Yazarlardan makale başvurusu ve yayım süreçlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir. DOI kayıtları ile yayınlanacak makalelerin bilimsel, etik ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir.
Makalede tahrif edilmiş veya uydurma veri kullanımı tespit edildiğinde, bu durum yazarların çalıştığı kuruma bildirilir ve makale reddedilir. Hendese Teknik Bilimler ve Mühendislik Dergisi yönetimi (Baş Editör, Yayın Kurulu ve Editör), intihal konusunu ithenticate(R) aracılığıyla ve diğer bilimsel denetimlerle inceledikten sonra metin incelemelerine başlar. Benzerlik oranı üst sınırı %20 (Kaynaklar hariç) olarak belirlenmiş olup, bu oranı aşan makaleler değerlendirmeye alınmaz.
Dergi editör grubu, yayın etiği çerçevesinde tüm paydaşlarının belirlenen etik sorumluluk ve yükümlülükleri taşımasını beklemektedir. Bu etik görev ve sorumluluklar, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi esas alınarak hazırlanmıştır.
Derginin Yayın Kurulu, tüm itiraz ve şikâyet davalarını COPE yönergeleri çerçevesinde değerlendirir. Yazarlar, itirazları ve şikâyetleri ile ilgili olarak doğrudan yayın ofisi ile iletişime geçmelidir. Dahili olarak çözülemeyen durumlar için bir ombudsman görevlendirilebilir, ancak nihai kararı Baş Editör verir.
Ayrıca, etik kurul iznini gösteren belgelerin dergiye sunulması ve makale içinde gerekli bilgilerin verilmesi, bilimsel çalışmalarda şu hususları içeren gereklilikler arasındadır:
-Katılımcılardan veri toplanan araştırmalarda görüşme teknikleri, deney, odak grup çalışması, anket, gözlem ve mülakat gibi yöntemlerle gerçekleştirilen her türden araştırma
-İnsan ve hayvanların materyal ve veriler dahil kullanıldığı deneysel veya bilimsel amaçlar güdülen çalışmalar
-İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik çalışmalar
-Hayvan deneylerini içeren çalışmalar
-Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca yapılan
Bunlara ek olarak, olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü onam belgesinin imzalanmış olması gerekmekte ve makalede belirtilmelidir. Makalede kullanılan, yazarlara ait olmayan fotoğraf, ölçek, anket gibi içeriklerin kullanımı için izin alınmalı ve bu içerikler makalede açıkça belirtilmelidir. Fikir ve sanat eserlerinin kullanımı durumunda telif hakkı düzenlemelerine uyulmalıdır.
2. ETİK GÖREV, SORUMLULUK VE YÜKÜMLÜLÜKLER
2.1. Yazarlar İçin:
Hendese Teknik Bilimler ve Mühendislik Dergisi'ne makale sunan yazar veya yazarlar, aşağıda belirtilen etik sorumluluk ve yükümlülüklere riayet etmelidir:
Çalışmaların özgünlüğü: Yazarlar, çalışmalarının özgün olduğunu, başka çalışmalardan yararlanıldığında eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunulduğunu veya alıntı yapıldığını sağlamalıdır.
Çıkar çatışması: Gönderilen tüm çalışmalarda varsa çıkar çatışması potansiyelini açıklamak yazarların sorumluluğundadır. Bu çıkar çatışmaları, istihdam, danışmanlıklar, hisse senedi mülkiyeti, onur, ücretli uzman tanıklığı, patent başvuruları/kayıtları ve hibeler veya diğer fonlar gibi durumları içermelidir. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada bildirilmelidir.
Değerlendirme süreci ve veri talepleri: Yazarlar, değerlendirme süreci sırasında makaleleriyle ilgili ham veri taleplerini karşılamaya hazır olmalıdır. Ayrıca, kullanılan verilere ilişkin kullanım haklarına ve gerekli izinlere sahip olduklarını veya deneklere yönelik izin prosedürlerini gerçekleştirdiklerini gösteren belgelere sahip olmalıdır.
Hata ve düzeltmeler: Yazarlar, çalışmalarında bir hata veya yanlışlık fark etmeleri durumunda derhal dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğüne sahiptir.
Çoklu başvurular ve değerlendirme sürecinde değişiklikler: Yazarlar, çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarını değiştirmek (yazar ekleme, sıra değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
Finansman kaynakları ve teşekkür: Tüm finansman kaynakları, makalenin sonunda ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Sorumlu yazar, yaptığı çalışmanın bölümlerinden sorumlu olmanın yanı sıra, ortak yazarların katkılarını doğru bir şekilde belirlemelidir.
Sorumlu yazar ve iletişim: Makale birden fazla yazar tarafından yazılmışsa, ortak yazarlardan biri sorumlu yazar olarak seçilmelidir. Yazarlar, yazar sırasını kabul etmeli ve iletişim bilgilerini doğru bir şekilde bildirmelidir.
Hediye yazarlığı: Yayın kurulu, hediye yazarlığu durumunda şüphelenirse başvuruyu incelemeden reddeder. Sorumlu yazar, makalenin gönderim ve inceleme aşamalarında yazarlığa ilişkin tüm sorumluluğu kabul ettiğini beyan etmelidir.
2.2. Editör ve Alan Editörleri İçin;
Hendese Teknik Bilimler ve Mühendislik Dergisi'nde, her yayının sorumluluğunu taşıyan editörler ve alan editörleri, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberlerine dayanarak belirlenen etik görevleri, sorumlulukları ve yükümlülükleri yerine getirmelidir. Derginin baş editörü ve editörleri, yayınlanacak makaleleri seçme yetkisine sahiptir ve bu süreçte herhangi bir ayrımcılığa yer vermemektedir, ırk, etnik köken, cinsiyet, din ve vatandaşlık gibi faktörlere göre değerlendirme yapılmaz.
Editörler;
• Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için çaba göstermelidir,
• Derginin sürekli gelişimini sağlamalıdır,
• Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini artırmaya yönelik süreçleri yönetmelidir,
• Düşünce özgürlüğünü desteklemelidir,
• Akademik bütünlüğü korumalıdır,
• Fikri mülkiyet haklarına ve etik standartlara sadık kalarak iş süreçlerini sürdürmelidir,
• Yayınlarda düzeltme veya açıklama gerektiren durumlarda şeffaf olmalıdır,
• Dergide yayınlanan her makalenin politikalara ve uluslararası standartlara uygun olduğundan emin olmalıdır,
• Değerlendirilen çalışmalarda yer alan katılımcıların kişisel verilerini korumaktan sorumludur ve açık rıza belgesi olmadan çalışmaları reddetmelidir. Ayrıca, yazar, hakem ve okuyucuların kişisel verilerini korumaktan sorumludur,
• Akademik olmayan yazıları engellemelidir,
• Yayın süreçlerinde yer alan tüm paydaşlarla etkin iletişim kurmalı ve düzenli toplantılar düzenlemelidir,
• Suistimallere karşı önlem almalı ve şikayet durumunda objektif bir soruşturma yürüterek sonuçları paylaşmalıdır.
Editör ve alan editörlerinin yazarlara karşı görev, sorumluluk ve yükümlülükleri şu şekildedir;
• Çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir,
• Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır,
• Olumlu hakem önerilerini dikkate almalıdır, ancak ciddi bir sorun olmadıkça göz ardı etmemelidir,
• Yeni editör ve alan editörleri, önceki editör veya editörler tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir,
• "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" yayınlanmalı ve olumsuz durumların önüne geçmelidir,
• Yayımlanmış makalelerin fikri mülkiyet haklarını korumalı ve ihlal durumunda dergi ve yazarların haklarını savunmalıdır. Eleştirilere karşı açık olmalı ve yazarların cevap hakkını sağlamalıdır,
• Çalışmaların negatif sonuçlar içermesi durumunda bu durumu değerlendirmeli ve göz ardı etmemelidir.
Editör ve alan editörlerinin hakemlere karşı görev, sorumluluk ve yükümlülükleri şu şekildedir;
• Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir,
• Hakemlere gerekli bilgi ve rehberliği sağlamalıdır,
• Yazarlar ve hakemler arasında çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurmalıdır,
• Hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır,
• Hakemlere tarafsız ve bilimsel bir dilde değerlendirme yapmaları için teşvikte bulunmalıdır,
• Hakemleri zamanında değerlendirmeli ve performanslarını değerlendirmelidir,
• Hakem havuzunu güncellemeli ve genişletmelidir,
• Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmelere karşı önlem almalıdır.
2.3. Hakemler İçin;
Hakemler, makale değerlendirme sürecinde nezaket temelli ve yapıcı yorumlar sunmalı, aşağılayıcı ifadelerden kaçınmalıdır. Değerlendirme sürecinde nesnel bir tutum sergileyerek çalışmanın kapsamını aşmamalıdır. Kapalı inceleme (kör hakemlik) yöntemi kullanılsa bile din, dil, ırk, siyasi görüş ve ticari kaygı gibi faktörlerin değerlendirmeyi etkilemesine izin vermemelidir. Hakem, tarafsızlık ve gizlilik prensiplerine bağlı kalarak süreci tamamlamalıdır.
Hakem, makalenin inceleme aşamasına geçmeden önce olası çıkar çatışmalarını fark ederse incelemeyi durdurmalı ve editöre bilgi vermelidir. Değerlendirme sonrasında, makale ile ilgili belgeleri imha etmelidir. Hakem, kendi uzmanlık alanının dışında kalan bir çalışmayı değerlendirmeyi reddetmelidir. Değerlendirme davetini olumlu veya olumsuz olarak yanıtlayarak kabul ettiği makaleyi zamanında sonuçlandırmalıdır.
Makale gönderim ve basım aşamasında dergimiz herhangi bir ücret talep etmemektedir.